De zuidkust van Zweden.
Door: Irma Kion
Blijf op de hoogte en volg Nigila
15 Augustus 2022 | Zweden, Simrishamn
Het is lichtbewolkt als de wekker om 8 uur gaat. De komende dagen verandert het weer ook behoorlijk. Tot en met zondag elke dag kans op regen begrijp ik van Timo en Nigila.
We eten, maken alles gereed om te vertrekken, lever de slagboompas in en rijden weg. Op naar Zweden.We pakken alleen de verkeerde weg, dus moeten keren, doch Nuvi wijst ons naar de snelweg. Ik vertel Timo nog dat dit niet handig is, daar we gewoon moeten keren en dan de juiste oprit op moeten rijden. Te laat, we zitten al op de snelweg. Timo zegt dan nog:”Zie je we moeten niet keren, want bij de afritten die we tegen komen, stuurt Nuvi ons er niet af. Doch bij de derde afrit is het dan toch zo ver. Nuvi vertelt dat we er hier af moeten en weer gelijk de snelweg om moeten, maar nu de andere kant op. Dus wij hebben nog even gezwaaid naar de camping in Naerum.
Hierna zijn er geen rare dingen meer. We rijden eerst door de tunnel en daarna netjes via de Sontbrug (officieel de Oresundsbron) rond 10:24 Zweden in. We stoppen ook aan de andere kant van de brug om even Zweedse lucht in te ademen zoals Nigila het noemde, de benen te strekken en een pitstop.
We besluiten de zuid-route op te schieten en rijden via Trelleborg naar Ystad. Het is een leuke route langs de kust en genieten van het begin van onze Zweedse reis. In Ystad kopen we bij de Lidl even verse broodjes. En vers zijn ze, want ze zijn nog warm. Hierna zoeken we een plekje bij de haven, waar we lunchen en even onze benen strekken. Het is een leuke stad.
Hierna rijden we naar de Ales Stenar, een steenschip megalies in de vorm van een Vikingschip. Op de parkeerplaats zoeken we een zeldzaam schaduwplekje op. Zetten de camper neer. Zien een soort treintje, waar we zo in konden stappen en die ons naar de haven brengt.
Hier stappen we uit en beklimmen we de heuvel (37m boven de zeespiegel). Het is leuk om dit soort dingen even mee te pikken. Nadat we genoeg foto’s hebben genomen, wandelen we weer terug naar beneden waar we ons eerste Zweedse ijsje eten. We waren van plan om even de drone op te laten om een fotoshoot van bovenaf te nemen van het schip om het goed in beeld te brengen. Er staat echter voor ons gevoel te veel wind en daarom durven we dat niet aan. Na het ijsje wandelen we terug naar de parkeerplaats op zoek naar de camper.
We zouden niet al te veel kilometers maken, dus zoeken gelijk een plek om te slapen en terwijl we uitkijken naar een slaapplek rijden we door naar het oosten langs de zuidkust. Op een gegeven ogenblik in een klein dorpje zien we een klein haventje. Echt zo een schattig leuk haventje. Met meerdere campers op verschillende plekken. We overleggen. Ja, het is goed, dit wordt onze overnachtingsplek. Als de camper op zijn poten staat, komt het hoge woord er bij Nigila uit. Ze heeft liever een plek met toiletten. Oké, het moet voor iedereen leuk zijn, dus poten weer ingetrokken en we rijden verder.
Het wordt de Tobisvikscamping in Simrishaven. Het voordeel is dat wij nu ook een keertje goede wifi hebben en ik de dagboeken van de afgelopen dagen ook kan plaatsen. Het zijn er dus meerdere in 1 keer. Het is een grote camping en er staan echt veel campers her en der.
We eten krieltjes met het vlees dat wij in de Lidl hebben gekocht en boontjes. Het smaakt weer lekker. De vriezer wordt steeds leger, dus daarmee zijn we goed bezig. We hebben alleen wel 5 flessen drinken gekocht, dus ja qua gewicht schiet het weer niet op.
Na het eten wilde Nigila even een strandwandeling maken, dus we wandelen naar het strand (ligt 100m van de camping af of zo. De klompen gaan gelijk uit op het moment dat wij het zand voelen. Alleen blijkt het niet echt zand maar volgens onze allemaal van die mini kiezelgruis. We maken nog even een familiefoto en we besluiten om geen strandwandeling te maken omdat er niets is om naartoe te lopen en omdat die minikiezeltjes toch minder lekker lopen dan het zand dat wij gewend zijn. (ja we zijn verwend).
Terug op de camping hebben we wel een rondje over de camping gelopen, maar verder niets. De lucht wordt ook steeds donkerder en donkerder. We weten al dat er een bui aan komt. Om kwart voor elf begint het ook te spetteren en sluiten wij voor de zekerheid maar alle ramen. Het blijft echter bij spetteren, hopelijk blijft het hierbij. We gaan het meemaken.
Ik ben in ieder geval qua foto’s veilig stellen weer helemaal bij, dus ik ga afsluiten en Timo gezelschap houden die alvast op bed is gaan liggen (en ik weet zeker dat hij dus al slaapt, want hij ligt er al langer dan 2 minuten).
Welterusten allemaal en zodra wij weer wifi hebben volgt het volgende verslag, doeii
16 Augustus 2022 - 13:57
Sylvia Scharp :
Wat leuk om de verhalen en avonturen weer te lezen. Zweden lijkt me een erg mooi land. -
17 Augustus 2022 - 19:53
Rudolf:
Leuk om af en toe een beetje bij te lezen, benieuwd naar Timo's schoenen jacht !