Maribor
Door: Irma
Blijf op de hoogte en volg Nigila
31 Augustus 2023 | Slovenië, Rečica ob Savinji
We moeten vandaag in ieder geval wat boodschappen doen, want de vriezer en koelkast raken aardig leeg.
Met dat we wakker worden is het beslissen wat te gaan doen vandaag. (meestal bespreken we dat nog wel eens een avond van te voren, zodat we weten hoe laat we op moeten staan, doch dat gisteren niet gedaan.
We leggen het Nigila voor, Maribor of Velika Planina. Nigila wilde het liefst naar Maribor, want zij wilde nog wat souvenirtjes kopen voor haar vriendinnen. Oke, de ochtendrituelen en hup richting Maribor. Daar deze route bijna hetzelfde was als gisteren, alleen het laatste stukje zou anders zijn, hebben we snelweg vermijden uitgeschakeld zodat we daar iets sneller zouden zijn. Het scheelde een uur rijden. Des te meer tijd hadden we voor de stad.
Bij de buitenwijken aangekomen maar als tip gegeven om de camper bij de supermarkten neer te zetten en daarna te gaan fietsen naar het centrum. Niet alleen zie je dan sneller meer van de stad, maar ik vind het ook altijd wel leuk om even zo naar en in de stad te fietsen.
Timo reed door tot bijna het centrum en zag een Lidl, oké daar dan maar parkeren. Echter met dat we naar boven reden zagen we dat er slagbomen stonden en men een kaartje trok, nou dan kunnen we beter nog wat verder gaan staan, want geen idee wat de voorwaarden waren. Dus gekeerd en de man achter ons was niet erg blij, draaide zijn raampje open, riep allemaal lieve woordjes in het Sloveens (zo klonk de intonatie tenminste) en wees met zijn vinger naar zijn eigen voorhoofd. Ach ja, sorry meneer, we kwamen ineens een slagboom tegen.
Hierna maar terug gereden naar iets verder van het centrum vandaan. Hier kwamen we een Spar tegen (onder wat flats) en een hele grote parkeerplaats. Achteraan werd een stacaravan te koop aangeboden op die parkeerplaats en stonden amper auto’s. Daarnaast dus de camper gezet. Zo stond hij een beetje uit het zicht en stonden we niemand in de weg (dachten wij). Terwijl we de eerst fiets van het fietsenrek haalde, kwam er al een auto naast ons staan… oké, ja er is natuurlijk nergens anders plek… We konden nu de fiets van Timo niet uit de garage halen, want die auto stond er te dicht op. Nou, dan eerst de tweede fiets van de fietsendrager en daar kwam de 2de auto naast ons staan. Deze madam kwam ook even tegen Timo vertellen dat het hier geen camperplaats was. Nee mevrouw, dat weten we. Het is hier een parkeerplaats en zo gebruiken wij hem ook. We willen even op de fiets Maribor bezoeken. Oké dan veel plezier in Maribor… pfff.
Dus camper weer naar voren zodat de garagedeur precies tussen de twee auto’s uit kwam. De fiets uitgeladen en camper weer terug op zijn plek gezet. Nou, wij kunnen de stad in.
Het is ongeveer 6 kilometer ver, dus een peulenschilletje. De fietspaden zijn hier over het algemeen goed geregeld. We fietsen langs de rivier de Drava. De stad blijkt in het begin van de middeleeuwen door slaven gesticht en ontwikkelde zich tot handelscentrum. De stad is nu de 2de grootste stad van Slovenië. We fietsen tot het voetgangersgebied en stappen daar af. We komen op een plein met allerlei horeca gelegenheden. We besluiten de fietsen bij de lege marktkraampjes midden op het plein neer te zetten en even te lunchen. Het worden tosti’s. met dat we daar zitten te eten zien we dat ze de marktkraampjes op komen halen. Ik had de fietsen er nog aan vast willen zetten, doch daar we er op korte afstand bij zitten dit niet gedaan. Maar goed ook dus. Alleen nadat de marktkraampjes weggehaald zijn. Staan de drie fietsen dus midden op het plein… niet echt slim, maar oké we laten het maar even zo.
We zitten vlak naast het kasteel van Maribor (Mariborski grad). Het is dat ik gelezen had dat het een kasteel was, want je ziet het er niet aan af. Het werd in 1478gebouwd om Maribor te beschermen tegen de Ottomanen. Hierna zijn we op zoek gegaan naar een souvenirswinkeltje op zoek gegaan en gevonden. Zo die missie is geslaagd.
Hierna naar het hoofplein gefietst, een plein uit de 13de. Hier staan mooie gebouwen zoals een kerk (die een beetje verscholen stond), het stadhuis en een pestzuil, die herinnert aan de 17de-eeuwse pestepidemie.
Hierna nog even naar de overkant van de Drava gefietst en daarna op het gemak terug naar de camper. Die stond er nog, net als de buurtjes. Afgesproken dat Timo de fietsen op het rek zou zetten en in de garage en dat Nigila en ik de Spar binnen zouden lopen om voor het avondeten (van de komende paar dagen) zouden zorgen en ook wat drinken zouden meenemen, want dat schoot ook op. Wij slaagden met glans. We vonden zelfs (pizza) geraspte kaas. Het enige wat we misten was het gehakt, maar dan eten we gewoon wat anders.
Hierna terug naar de camping. Het was weer een leuk dagje.
We maken broodjes Shoarma, wassen af en Timo en ik spelen nog even een spelletje blokken. Voor we het weten is het weer tijd om te gaan slapen.
We hebben Nigila beloofd dat ze morgen mag uitslapen, daar er weer veel regen wordt afgegeven.
We gaan het zien. Welterusten allemaal en tot morgen.